Pravna

Psihološka

Radionica

Kontakt

 

Zaklada

Naša je zadaća poticati sjećanja na slavne povijesne dane obrane Republike Hrvatske, da ih dokumentirano zabilježimo, obznanimo i da zajedništvom iskažemo zahvalu svim žrtvama.

Zaklada

Zaklada Sunčica

aktivnosti koje provodi zaklada

25.09.2020. Dan Općine Lovas - prisjećanje na žrtve

slika-Lovas

Vijence su položila izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas, OO HDZ Lovas, Udruge „Žrtve za Hrvatsku" te Zaklade „Sunčica". Molitvu za sve duše stradalnika predvodio je lovaski župnik Marin Putilin.

MASOVNA GROBNICA: Na mjesnom groblju u Lovasu bila je masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, 66 iz Lovasa te dvije osobe iz drugih mjesta. Uz to deset osoba je ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Pokop žrtava iz masovne grobnice i pojedinačnih grobnica bio je 21. ožujka 1998. godine. Na mjestu masovne grobnice 1999. godine hrvatska država je postavila spomen obilježje.

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine. Na oltar domovine iz općine Lovas 87 je građana položilo svoje živote od toga ih je 85 iz Lovasa a dvoje iz Opatovca. Još 3 osobe vode se kao nestale - 2 iz Lovasa i jedna iz Opatovca.

Posebne su strahote proživjele žene u tim selima. Neke u sudbine zapečaćene svirepim ubojstvima, neke zakopane duboko u dušama preživjelih.

MINSKO POLJE: 18. listopada 1991. godine skupina od 51 lovaskog Hrvata prisilno je, od strane jugovojske i četnika, odvedena na čišćenje minskog polja. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

2003. godine Općinsko vijeće, uz pomoć PZ ,,Lovas" i Ministarstva hrvatskih branitelja izdalo je knjigu pod nazivom ,,Krvava istina" u kojoj su sažeta sva stradanja i patnje Hrvata i Nesrba iz Lovasa i Opatovca za vrijeme Domovinskog rata te objavljeni osnovni podaci o svim poginulima ubijenima i nestalim Lovaščanima i Opatovčanima.