Pravna

Psihološka

Radionica

Kontakt

 

Zaklada

Naša je zadaća poticati sjećanja na slavne povijesne dane obrane Republike Hrvatske, da ih dokumentirano zabilježimo, obznanimo i da zajedništvom iskažemo zahvalu svim žrtvama.

Zaklada

Zaklada Sunčica

aktivnosti koje provodi zaklada

Okrugli stol - Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin

logor-stara-gradiska-001-

Žrtve koje su na Okruglom stolu svjedočile o osobnom stradanju i izostanku društvene pažnje, traže da predstavnici državnih institucija iskažu što će učiniti da se završi dugogodišnje čekanje na obeštećenje žrtve i kažnjavanje počinjenih zločina.

Žrtve traže zaštitu, stoga potičemo razgovor na ovu temu, očekujemo da će pozvani, s vodeće pozicije dati doprinos institucionalnom djelovanju kako bi se zadovoljila pravda i iskazala istina o stradanju u vrijeme agresije na RH u logoru Stara Gradiška.

Na poziv za sudjelovanje odazvali su se:

DORH –zamjenik ŽDO Osijek gosp. Dasović Miroslav

Ministarstvo pravosuđa -Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova -Romana Kuzmanić Oluić,savjetnica ministra

Ministarstvo obrane-prof. Sanja Radica, viša savjetnica

Ministarstvo hrvatskih branitelja – Mirela Buterin, Sanja Kovačić Hodžić

Ministarstvo unutarnjih poslova – Dražen Puljko, pomoćnik načelnika PU Brodsko Posavske

Mladen Orešković krim istražitelj ratnih zločina

Ured za branitelje Grad Zagreb – Milena Suknaić

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Daniel Rehak


Nisu se odazvali:

Saborski odbor za ratne veterane – Josip Đakić

Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina – Milorad Pupovac

Nakon izlaganja sudionika na Okruglom stolu na temu „ Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločini „iznosimo slijedeće zaključke:


1.)DORH- Ministarstvo pravosuđa

Iako smo motivirali mnoge žrtve da svjedoče oproživljenom ratnomzločinuu Domovinskom ratu,nemamo podignutih optužnica . 

Žrtve ostaju u uvjerenju da nema institucionalne volje za progon zločinaca.


2.) Ministarstvo hrvatskih branitelja

Iskazujemo nezadovoljstvo neriješenim problemima žrtava Domovinskog rata u odnosu na pravo korištenja povoljnijeg odabira mjesečne naknade koje sada Zakon za žrtve onemogućava. Potrebna je izmjena članka koji sprječava takvo pravo.

Pri traženju prava za žrtve seksualnog zlostavljanja vodili smo se i uputama UN koje iskazuju potrebu povjerenja prema žrtvama na njihove iskaze. Sada imamo u odnosu na broj prijavljenih neprimjeran broj odbijenih žrtava kojima Povjerenstvo nije dalo vjeru iskazu.

Izostalo je motiviranje žrtava da prijave zločin i zatraže svoja pripadajuća prava koja im proizlaze iz Zakona.


3.) Ministarstvovanjskihi europskih poslova

Ponavljamo problem koji smo iznijeli na Okruglom stolu prije dvije godine a odnosi se na prava Hrvatica žrtava iz BiH koje su doselile u Hrvatsku. Po postojećim Zakonima nemaju prava žrtve ni u BiH ni u Hrvatskoj. Ponavljamo traženje da seu suradnji s Ministarstvom branitelja napravi međudržavni dogovor i omogući žrtvama korištenje zakonskih prava .


4.) Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Ukazujemo da je potrebno otvoriti saborsku raspravu na temu žrtava seksualnog zlostavljanja jer su žrtve pripadnice različitih manjinskih skupina. Posebno naglašavamo da su ovim zlostavljanjem svim žrtvama narušena sva ljudska prava.


5.) Saborski odbor za ratne veterane

Treba otvoriti saborsku raspravu o mnogim braniteljima koji su žrtve seksualnog zločina i koji najteže progovaraju o ovom zločinu. Neki od njih koji su se prijavili i zatražili pripadajuća prava,nisu dobili povjerenje za svoj iskazi nije im priznat status žrtve.

Logor Stara Gradiška mjesto je stradanja i oduzimanja ljudskih prava kroz mnoga desetljeća, ističemo posebno stradanje žrtava u Domovinskom ratu, danas je devastiran i kao takav još jednom ruši dostojanstvo svake žrtve. Sagledavajući u bližoj okolini dostojanstveno uređena spomen obilježja iz II svjetskog rata,nije prihvatljivo da se to dostojanstvo ne iskazuje prema žrtvama iz Domovinskog rata.

Uputiti ćemo Premijeru RH primjedbe koje smo iznijeli u odnosu na prava žrtava i traženje da se u skladu prava žrtava, logor Stara Gradiška sačuva i uredi kao mjesto memorije patnje i žrtve za slobodnu RH.