Pravna

Psihološka

Radionica

Kontakt

 

Zaklada

Naša je zadaća poticati sjećanja na slavne povijesne dane obrane Republike Hrvatske, da ih dokumentirano zabilježimo, obznanimo i da zajedništvom iskažemo zahvalu svim žrtvama.

Zaklada

Nakon dugogodišnjeg rada udruge Žene u Domovinskom ratu na prikupljanju svjedočanstava žena u Domovinskom ratu, stečenim povjerenjem progovorile su i žrtave rata. Iskazi žrtava objavljeni su u knjizi Sunčica. Time se pokrenula snažnija potpora žrtvama u traženju zakonodavne zaštite. Da bi udovoljili zahtjevnosti problematike, na prijedlog Grada Zagreba, Ureda za branitelje, osnovana je Zaklada Sunčica kao prva institucionalna podrška.

Članak 2. Statuta Zaklade Sunčica - STATUT ZAKLADE SUNČICA

„Zaklada je osnovana sa svrhom pružanja materijalne i nematerijalne pomoći žrtvama ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu, kontinuiranog prikupljanja svjedočanstava o proživljenim iskustvima vezanim uz ratne zločine silovanja u Domovinskom ratu te upoznavanja domaće i međunarodne javnosti s prikupljenim svjedočanstvima, organiziranja tribina, okruglih stolova, izložbi, poticanja filmske i književne produkcije, prezentiranja dokumentacijskog materijala te izlaganja radova nastalih u okviru programa terapija koje će Zaklada provoditi, prikupljanja sredstava te pružanje humanitarne pomoći radi ostvarenja svrhe Zaklade.“

Upravni odbor Zaklade čini 8 članova. Predsjednik je gosp. Zoran Komar a Upraviteljica Zaklade gđa. Marija Slišković.

Osnivači: 

osnivanje zaklade

1200px Coat of arms of Zagreblogo udruge

 

Grad Zagreb  i udruga Žene u Domovinskom ratu

Dokumentarno igrani film „Ćelija za doktoricu“- prema kazivanju doktorice vukovarske ratne bolnice, primarius dr. Sadike Biluš, redatelj Nikola Knez.

film 2film 3

IZLOŽBE
„Ranjeni Krist“ – prikaz sakralnog stradanja na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine

izlozbe 1

„Uvijek postoji izlaz“ – podrška generalima u Haagu, prvi put postavljena u Pakoštanima 2008. godine.

izlozbe 2

„Gadovi bi mogli reći da se nije ni dogodilo“ – izložba postavljena u predvorju zgrade Poglavarstva povodom Dana branitelja Grada Zagreba

izlozbe 3

 

DAN MIROVNIH INICIJATIVA

Prva mirovna inicijativa majki i žena u gradu Zagrebu 17. i 18. siječnja 1991. Apel Generalštabu JNA i Veljku Kadijeviću napisala je majka Josipa Milas Matutinović. U aktivnostima prikupljanja potpisa građana pomagale su joj Marija Slišković i Daniela Furjan.
U dva dana 64.000 građana Zagreba iskazalo je podršku miru nasuprot prijetnji oružja.
22. veljače, 2011. godine, u povodu dvadesete godišnjice prve mirovne inicijative, Skupština
Grada Zagreba proglasila je 18. siječanj Danom mirovnih inicijativa Grada Zagreba.

mirovna 1

 

DANI DOMOVINSKOG FILMA

Filmski festival - projekcije filmova na temu Domovinskog rata - www.domovinskifilm.com

domovinski film